...Followers...

Thanx Coz Sudi Singgah...Jangan Lupa Follow & Tinggalkan Komen...Satu Pun Tak Per...Heheh...Sayang Uols!

:::Hello Everyone:::

Selamat Datang Ke Intanz Handmade Shop
Untuk Melihat Readymade Item Sila KLIK SINI

Pengurusan Pos Hanya Pada Hari SELASA & KHAMIS
*JUALAN ONLINE KINI DIBUKA*






:::Tutorial : Pencil Case:::



Bahan-bahan :

2 Keping Kain Bahagian Luar (Kain Pertama) - 3.7" X 9"
2 Keping Kain Bahagian Luar (Kain Kedua) - 2.2" X 9"
Dua Keping Batting (Iron On With Glue 160g) - 5.5" X 9"
1 Keping Kain (Tali) - 11" X 2"
1 Keping Kain (Penyangkut Tali) - 3" X 2"
Ribbon Organza Width 1"- 36" (Terpulang Pada Anda)
Zip - 8"
Swivel Clasp - 3.5"
Rivet - 8mm
Pen Eraseable
Pembaris
Gunting



Proses Penyediaan Tali :
  • Lipat kedua-dua bahagian tali dan penyangkut, jadikan sama tengah.
    • Seterika kedua-dua lipatan tali untuk kesan lebih kemas.


Proses Mencantum Bahagian Kain Dan Batting :
  • Cantum dan jahitkan bahagian kain pertama dan kedua.
    • Kemudian, iron batting untuk kedua-dua kain (lihat gambar di atas).

  • Jahit pula ribbon organza untuk satu bahagian luar pencil case.

  • Sebelum menjahit ribbon untuk bahagian sebelah lagi, buat tanda pada kain (lihat gambar di atas)
    • Pastikan mengikut jarak yg betul.

  • Jahit ribbon dan berhenti pada no.1 seperti yang tertera dalam gambar.
    • Jahit kiri-kanan lebar ribbon supaya lebih kemas.


  • Sambung pula menjahit di no 2 sehingga ke hujung, buat juga di bahagian sebelah lebar ribbon lagi.


  • Potong ribbon dan buat ikatan. Jahit butang atau material lain untuk kekemasan ikatan ribbon.
  • Tandakan di bahagian dalam kedua belah kain, lebih kurang 6mm.
  • Buat lapisan seperti 'sandwich' untuk menjahit zip, jangan lupa menukar tapak menjahit zip.

  • Jahit di bahagian dalam pencil case untuk pengukuhan.

  • Jahit pula di keliling bahagian ini, KECUALI BAHAGIAN BERTANDA (X). Ukuran semuanya ialah 6mm, bkn 0.6mm (ampun tersilap, x kuasa nak edit balik...hahak).
  • Jangan lupa selitkan tali penyangkut semasa menjahit keliling bahagian dalam pencil case uols.
    • Selitkan sama ada di bahagian kiri atau kanan.
  • Terbalikkan bahagian bertanda anak panah (seperti gambar di atas).
  • Kemaskan bahagian ini dan jahit.
  • Masukkan rivet pada tali penyangkut.
  • Taraaa....siap suda...
    • Saiz setelah siap ialah 4.5" X 8"
  • Selamat Berjaya Uols...any question jgn segan2 tanya je...insyaAllah sya bantu...
    • Kalau sudi, komen ler sepatah dua kata...heheh


LIKE! LIKE! LIKE!


LIKE MY PAGE!

10 comments:

  1. cantik n kreative x nak wat class ke leh ajar saya yg baru merangkak2 ni

    ReplyDelete
  2. @Amani Beg
    trima kasih, sya mmg ada wat kelas tp d rumah sya la d kuala selangor... ;)

    ReplyDelete
  3. akak...trima kasih byk2 sudi share tutorial ni..sgt2 berguna bg saya yg baru belajar nk wat pencil case...hee~ semoga sentiasa dimurahkan rezeki..amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...alhamdulillah dik, smoga brguna utk adik...mdh-mdhan leh wat bniaga t kan siapa tau... :)

      Delete
  4. Pakai kain jenis apa ye? Cotton mcm kain baju kurung blh?

    ReplyDelete
  5. cantik dan mudah, tapi nak buat hasil yang betul2 kemas memang ambil masa sket

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena byk practise. Saya dlu pun mula2 mcm tu hehe

      Delete
  6. Boleh tanya x...mane nak dpt kain mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebanyakan kain saya beli online. Boleh tengok di maymayshop.com.my

      Delete

Kata Mereka Yang Super Cool

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@SEGALA ISI MILIK INTANZ HANDMADE SHOP