...Followers...

Thanx Coz Sudi Singgah...Jangan Lupa Follow & Tinggalkan Komen...Satu Pun Tak Per...Heheh...Sayang Uols!

:::Hello Everyone:::

Selamat Datang Ke Intanz Handmade Shop
Untuk Melihat Readymade Item Sila KLIK SINI

Pengurusan Pos Hanya Pada Hari SELASA & KHAMIS
*JUALAN ONLINE KINI DIBUKA*






...Tutorial : Easy Padded Coin Purse...

Hai all...actually, ni adalah one of my project DIY KIT...tp saya nak let go sebagai FREE TUTORIAL di sini...mungkin ada yang nak ENGLISH VERSION, boleh dapatkan di Easy Padded Coin Purse


Bahan-bahan :
2 Keping Kain (Bahagian Luar) - 6.5” X 4.5”
2 Keping Kain (Bahagian Dalam) - 6.5” X 4.5”
2 Keping Batting (Iron On With Glue 160g) - 6.5” X 4.5”
1 Keping Kain (Tali) - 11” X 2”
1 Keping Kain (Penyangkut Tali) - 3” X 2”
Zip - 5”
Swivel Clasp - 3cm
Rivet - 8mm
Eraseable Pen
Pembaris




PROSES MENJAHIT TALI

  •            Lipat kedua-dua bahagian tali dan penyangkut dan jadikan sama tengah.




    •        Seterika kedua-dua tali untuk kesan lebih kemas dan jahit.


    PROSES MENJAHIT BAHAGIAN BADAN COIN PURSE.



    •             Cantumkan batting dengan kain bahagian luar dan iron.

    •       Tandakan di kedua-dua bahagian atas batting yang sudah dicantumkan dengan kain untuk bahagian luar. Tandakan dengan ukuran 0.6mm.


    •         Jahit kain bahagian luar dan dalam bersama zip seperti ‘sandwich’. Gunakan tapak mesin khas untuk menjahit zip. 

    ·        
    •           Ulang jahitan ‘sandwich’ di  bahagian sebelah lagi. (Rujuk gambar di atas).




    • ·                Jahit bahagian dalam coin purse. Ini bertujuan untuk mengukuhkan lagi jahitan zip.


    •      Anak panah menunjukkan rupa jahitan di bahagian dalam yang kelihatan setelah siap dijahit.


    • ·         Jahit keliling garisan coin purse mengikut anak panah bersama ukuran yang diberikan. Bahagian bertanda (X) TIDAK PERLU DIJAHIT.




    •      Jangan lupa selitkan tali penyangkut (dilipat) semasa menjahit di bahagian kiri/kanan coin purse. 


    • ·         Terbalikkan coin purse. Bahagian bertanda anak panah perlu berada di dalam.


    • ·         Lipat dan kemaskan bahagian dalam kain yang terbuka. Jahit sehingga kelihatan seperti di dalam gambar. (Lihat anak panah).
    • Masukkan bahagian dalam kain, kemaskan bahagian dalam.
      • ·         Pasang swivel clasp dan rivet pada tali coin purse dan sangkutkan pada tali penyangkut. 



      Coin Purse (3.7” X 5’)
      ·        

      ·         Ok...dah siap!!! Selamat mencuba kepada semua dan feel free utk btanyakan apa2 saja soalan tentang tutorial ni. Boleh e-mail terus kepada saya. Maklum la, ni first time saya buat tutorial mcm ni. Agak terkial2 jugak siap tangkap gambar segala bagai. Diharap juga tidak ada pihak yang suka suki ambil gambar tutorial saya untuk tujuan penerbitan peribadi a.k.a ngaku hak milik sendiri. TETAPI, hasil perkongsian tutorial ini saya brharap dpt mberikn anda stu lg cabang ilmu dan juga mgkin mnjana pndapatan. InsyaAllah...mudah2an...  
           Kepada sesiapa yg brminat, sya juga turut mngadakan kelas jahitan di kediaman sya di Kuala Selangor. Boleh e-mail sya utk keterangan lanjut.



      LIKE! LIKE! LIKE!


      LIKE MY PAGE!

      9 comments:

      1. nampak mcm sng je..nnt da bli msin jahit blh try buat..hihi..btway gudjob kak intan!^^

        ReplyDelete
      2. mmg sng pun...nnti cuba tau...huhu

        ReplyDelete
      3. intan , batting tu boleh beli kat mana yer ? Batting tu lebih tebal dr kertas gam kan ? Intan ada jual tak batting tu ?

        ReplyDelete
      4. kak Dilla, batting tu tebal dr kertas gam tu...intan xjual, bli online. bleh tgk kt maymayshop ngn fabric fanatics, link ada kat page blog list...

        ReplyDelete
      5. ure welcome...jgn lpa cuba ya...any question boleh tnya bila2 msa je... ;)

        ReplyDelete
      6. pernah try buat pencil case,oleh krn xpandai menjahit..terkial2..mesin jahit portable pulok tu..so jahitan x kemas.xreti jahit zip

        ReplyDelete
      7. @suria ibrahim
        sya pun guna mesin jahit portable juga...smua pouch and bag yg sya buat mggunakan mesin tu la...boleh je, cuma kena byk practice... ;)

        ReplyDelete

      Kata Mereka Yang Super Cool

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
      COPYRIGHT@SEGALA ISI MILIK INTANZ HANDMADE SHOP